Voňavé žitné celozrnné perníčky
Představte si ten okamžik, když otevřete dveře od trouby a celým domem se line ta nezaměnitelná vůně vánočních perníčků. Skořice, hřebíček, badyán – to všechno se spojuje v dokonalou harmonii, která okamžitě vyvolá pocit tepla, domova a těch nejkrásnějších vzpomínek na dětství. A co kdybyste mohli tento zážitek ještě vylepšit? Právě o tom jsou naše žitné celozrnné perníčky – spojení tradice s moderním přístupem ke zdravému stravování.
Proč zvolit žitnou celozrnnou mouku?
Možná si teď říkáte: "Proč experimentovat s žitnou moukou, když klasické perníčky z pšeničné mouky fungují skvěle?" Odpověď je jednoduchá – žitná celozrnná mouka dodává perníčkům úžasně bohatou, lehce oříškovou chuť, která dokonale ladí s kořením. Navíc obsahuje více vlákniny a živin než běžná bílá mouka, takže si můžete vychutnat vánoční dobroty s o něco lepším pocitem. Perníčky budou trochu tmavší, s výraznějším charakterem, ale věřte mi – právě to z nich dělá něco výjimečného.
Suroviny, které potřebujete
Pro přípravu těchto úžasných perníčků budete potřebovat:
- 430 g žitné celozrnné hladké mouky – základ našeho těsta
 - 2 vejce – pro pružnost a spojení všech ingrediencí
 - 120 g másla – dodá perníčkům jemnost a šťavnatost
 - 1/2 lžíce perníkového koření – zde vřele doporučuji Inutea perníkové koření, které je dokonale vyvážené a obsahuje všechny ty kouzelné ingredience
 - 2 lžičky prášku do pečiva – pro lehkost
 - 100 g medu – přírodní sladidlo, které dodá perníčkům tu pravou chuť
 - 80 g třtinového cukru – jemnější alternativa k běžnému cukru
 
Postup krok za krokem
Příprava těsta je vlastně tou nejjednodušší částí celého procesu. Začneme tím, že si v misce smícháme rozpuštěné máslo s vejci, medem a třtinovým cukrem. Tady je důležitá jedna věc – máslo by mělo být rozpuštěné, ale ne horké. Pokud by bylo příliš teplé, vejce by se mohla začít srážet a to nechceme. Ideální je nechat máslo po rozpuštění chvíli vychladnout na pokojovou teplotu.
Když máme tekutou směs hladkou a homogenní, přichází čas na suché ingredience. Postupně přidáváme žitnou celozrnnou mouku, perníkové koření a prášek do pečiva. Zde bych rád zdůraznil, že kvalita koření hraje obrovskou roli. Obyčejné levné směsi z obchodu prostě nemají tu hloubku chuti jako prémiová koření. Inutea perníkové koření obsahuje perfektně vyváženou kombinaci skořice, hřebíčku, kardamomu, muškátového oříšku a dalších koření, která dělají z perníčků skutečný zážitek.
Těsto zpracujeme do hladka – může být trochu tužší než u běžných perníčků, to je v pořádku. Žitná mouka má jiné vlastnosti než pšeničná.
Tajemství dokonalých perníčků: odpočinek přes noc
A teď přichází ta nejdůležitější část, kterou mnozí začátečníci podceňují – necháme těsto odpočinout přes noc v lednici. Proč je to tak zásadní? Během této doby dochází k několika kouzelným procesům. Mouka má čas plně absorbovat tekutiny, koření se dokonale propojí s ostatními ingrediencemi a jejich chuť se harmonicky rozvoní. Těsto také ztuhne, což znamená, že se s ním bude mnohem lépe pracovat při vyvalování a vykrajování.
Zabalte těsto do potravinářské fólie nebo uložte do vzduchotěsné nádoby. Ráno, nebo spíš následující den, budete odměněni těstem, které se krásně vyválí a drží tvar.
Pečení – finální krok k dokonalosti
Druhý den vyndejte těsto z lednice a nechte ho asi 10-15 minut při pokojové teplotě, aby se trochu změklo. Poté na pomoučněné ploše vyválejte těsto na tloušťku asi 3-4 mm. Zde platí zlaté pravidlo: čím tenčí perníčky, tím křupavější budou. Tlustší perníčky zůstanou měkčí a šťavnatější.
Vykrajujte tvary podle libosti – hvězdičky, srdíčka, stromečky, nebo třeba klasické figurky. Každý perníček položte na plech vyložený pečicím papírem, dejte dostatečný rozestup mezi nimi.
Pečeme přibližně 5-10 minut na 180° C, ale pozor! Každá trouba je jiná. Některé pečou rychleji, jiné pomaleji. Proto doporučuji první várku hlídat jako ostříž. Perníčky jsou hotové, když mají na okrajích lehce zlatavou barvu. Nepřepečte je – žitné perníčky mohou rychle ztvrdnout.
Závěrečné tipy pro dokonalý výsledek
Po vyjmutí z trouby nechte perníčky vychladnout na plechu asi 5 minut, pak je přeneste na mřížku. Až úplně vychladnou, můžete je zdobit polevou, čokoládou, nebo je nechat jednoduché – jsou výborné i bez zdobení.
Tyto žitné celozrnné perníčky s kvalitním perníkovým kořením Inutea se stanou vaší novou vánoční tradicí. Jsou zdravější než klasické verze, přitom chuťově naprosto úžasné. A ta vůně? Ta vás prostě dostane!
Autor: Mgr. Tomáš Marcinek

